April 27, 2010

Roti John





Teringat masa di Puchong. Roti John....resepi saya yang tersendiri. Semua anak-anak jagaan saya suka pada Roti John. Bila sampai disini, permintaan pada roti john ini tidak berapa menggalakkan lagi pun penyediaannya susah sedikit maka saya pun tidak membuat Roti John lagi. Tetapi baru-baru ini apabila anak sulong saya berkata, "Kalau ada program seperti Hari Kantin lagi, dia nak jual Roti John lah". Oh ya baru saya teringat pasal roti ini. Oleh kerana terlalu lama, resepi pun dah terlupa. Mujur ada buku resepi Pn Hardiza Dato' Daud dala simpanan saya. Dulu Puan Hardiza pernah meminta resepi Roti John dari saya. Ia sangat membantu.

bahan-bahan inti :

- 200g isi ayam
- 3 ulas bawang putih (dihiris dan cincang)
- 1 cm halia (dihiris dan cincang)
- 3 tangkai daun ketumbar
- 100g kobis bulat (dihiris memanjang)
- 1 batang karot sederhana besar (dihiris memanjang dan halus)
- minyak untuk menumis
- garam secukup rasa
- 1 sudu kecil serbuk lada hitam

cara menbuat :

Isi ayam harus dicuci dan dicincang halus (saiz ikut sukalah). Panaskan minyak dalam kuali. Masukkan bawang putih dan halia. Tumis sampai naik baunya dan apabila warna bertukar kekuningan, bolehlah masukkan ayam. Kacau supaya rata dan biarkan sebentar. Kemudian, masukkan garam dan serbuk lada hitam. Kacau lagi sehingga ayam tadi masak dan masukkan kobis dan karot. Kacau supaya bahan tumisan tadi bercampur dengan sayur. Apabila sayur sudah masak bolehlah padamkan api. Taburkan daun ketumbar dan bahan tadi sedia untuk dimakan.

Selain membuat Roti John, inti ini juga saya gunakan untuk membuat Tortilla Wraps atau buat Popia Goreng. Kalau dulu saya buat Pocket Doraemon pun gunakan inti ayam juga.

untuk membuat Roti John:

- 1 biji telur
- roti sausage
- marjerin

Pecahkan telur dan campurkan sesudu inti ayam tadi. Kemudian pukul sedikit supaya rata. Roti sausage di belah dua dah disapu majerin. Panaskan kuali leper dan tuangkan campuran telur tadi diatas kuali. Letakkan roti yang telah dibelah tadi dan biarkan telur melekat pada roti. Pastikan telur tadi masak dan terbalikkan roti.

Sapukan mayonis dan sos cili pada roti . Roti John boleh dihiaskan dengan timun dan salad. Kalau suka boleh tambah tomato juga.

April 21, 2010

Kuih Pau Kaya Pandan


Ini adalah percubaan pertama saya buat Kaya Pandan. Selama ini saya hanya gunakan Kaya Madu keluaran Agro Mas. Saya akan gunakan kaya madu ini untuk membuat roti boom atau 'crepes' pisang dengan kaya. Tetapi kali ini suami teringin nak makan Pau Kaya. Kalau saya gunakan Kaya Madu Agro Mas ni tak sesuai sebab terlalu cair. Saya pun buat kaya pandan sendiri berpandukan resepi kawan-kawan dan saya ubah suai sedikit. Saya pun tak pasti samada hasilnya sama atau tidak dengan kawan-kawan yang lain. Tetapi Kaya Pandan saya tadi sangat sesuai jika nak buat pau inti kaya.

bahan-bahan untuk kaya pandan (untuk panduan saya):

- 4 biji telur ayam
- 1 cawan gula pasir
- 2 cawan santan pekat
- 1 cawan air pandan ( 6 helai daun pandan yang dikisar dan ditapis)

Campurkan semua bahan dan masak diatas api yang sederhana. Kacau tanpa berhenti sehingga menjadi pekat.

bahan-bahan untuk pau:

- 1 kg tepung gandum
- 11g yis kering mauripan
- 1/2 cawan gula
- 1 sudu teh garam
- 3 sudu marjerin
- daun pisang (dipotong 4 segi 2 in x 2 in)
- air secukupnya

Gaulkan tepung dan yis sehingga rata. Campurkan gula dan garam. Masukkan air sedikit demi sedikit dan uli tepung sehingga menjadi doh. Apabila doh sudah cukup lembut, ambil sedikit sebesar bola pingpong dan leperkan di atas tapak tangan. Letakkan sesudu kecil inti kaya dan cantumkan semula tepung tadi supaya menjadi bulat. Letakkan di atas kertas atau daun pisang yang sudah digunting tadi. Ulang proses yang sama sehingga selesai. Biarkan sebentar sehingga adunan tadi kembang.

Sementara itu boleh sediakan pengukus pada api yang sederhana besar. Apabila adunan tadi sudah kembang bolehlah dikukus. Saya selalunya akan letakkan kain cotton diatas pengukus sebelum ditutup supaya air dari wap itu tidak jatuh pada kuih pau.

Cucur Ubi Kayu

Sebenarnya kuih-kuih macam ni adalah kegemaran anak-anak saya. Saya tak tahu macamana mereka boleh suka kuih ini kerana saya tak pandai membuat kuih berasaskan ubi kayu. Sekarang, saya pun suka membuat kuih ini. Lagipun penyediaannya sangat mudah dan cepat.

bahan-bahannya :

- 500g ubi kayu
- 1 1/2 cawan gula merah
- 1/2 cawan gula pasir
- 1 cawan kelapa parut (putih sahaja)
- 1/2 cawan santan (nak bubuh air pun boleh)
- garam secukup rasa
- minyak untuk menggoreng

cara membuat :
Ubi kayu yang telah dibuang kulit dan dibersihkan tadi hendaklah diparut terlebih dahulu. Kemudian ditapis dengan kain cotton untuk membuang sagunya. Kalau tidak dibuang sagunya nanti cucurnya akan liat sedikit. Setelah selesai, gaulkan semua bahan sehingga rata. Selalunya saya akan biarkan adunan tadi beberapa minit sebelum digoreng. Tujuannya supaya bahan-bahan tadi akan sebati dan rasanya akan lebih sedap. Kemudian baru digoreng dan terus dihidang. Sungguh sedap.

About Me

Saya berasal dari Kampung Padang 'A', Astana Raja, Kota Negeri Sembilan. Pendidikan awal saya di Sekolah Kebangsaan Astana Raja. Cik gu yang paling saya ingat semasa di sekolah ini ialah Cikgu Hasnah Peral, Cikgu Zaharah dan Ustaz Hussin. Ada sejarah yang penyebabkan saya ingat pada mereka sampai sekarang.

Cikgu Hasnah tu...cikgu pertama di sekolah tersebut manakala Cikgu Zaharah ni...saya selalu bawakan ulam pegaga untuk dia dan dia akan bagi saya duit 20 sen..Ustaz Hussin pula...masa dia tengah mengajar, saya keluar dari kelas untuk minum air. Kemudian dia tanya saya kenapa keluar...saya jawap "saya sakit perut ustaz"...terus dia suruh saya pergi klinik. Sebenarnya saya keluar minum...sedangkan masa tu.......dot dot dot....

Kawan-kawan yang saya ingat namanya sampai sekarang antaranya Hamidah Osman, Hamidah Yusof, Nora Shamsudin, Faridah Doya, Hanita Mohamad dan Nirwana...yang lain...Mohd Hanafiah...(sebab ayahnya cikgu di sekolah)...yang lain tu tak berapa pasti...dah lama sangat..

Secondary School

Keputusan Penilaian Darjah 5 saya tu baik....dapat masuk sekolah berasrama di Sikamat Seremban. Sekolah Menengah Agama Sheikh Haji Mohd Said....jiran kita Sekolah Tunku Kurshiah.

Masih segar dalam ingatan lagi...sekolah masa dulu-dulu. Masa nak periksa tu...Darjah 5, Kak Lang belikan 5 buah buku untuk saya ulangkaji (semua subjek). Oleh kerana hanya ada 5 buah buku sahaja...sampai saya hafal semua jawapan...bila tengok soalan dah tau jawapannya...tak tau dah berapa kali ulang buku tu....susahnya hidup masa itu.

Bila dapat masuk asrama...masalah juga...kenapa? Mak dan abah tak ada duit. Mujur juga ada padi dalam Ku'i (tempat simpan padi)....jemur semula padi tu dan jual untuk dapatkan duit yuran sekolah (tak ingat berapa jumlah) tapi ada juga masalah lagi...apa pulak? Macamana nak pergi ke sekolah tu...di Seremban. Mujur ada Allahyarham bang Kassim....dia ada kereta...jadi kami sewa kereta dia untuk ke Seremban (45 minit dari rumah pada masa sekarang). Sehari sebelum berangkat tu...mak jual ayam...tak ingat berapa ekor...nak buat tambang dan duit untuk belanja....susah betul ya...

Masa duduk asrama...abah tak boleh datang selalu sebab abah tak ada lesen motor. Alhamdulillah...pak cik Musa...Jaga di sekolah tu tinggal berhampiran dengan kampung kami...jadinya bolehlah mak kirimkan barang pada pak cik Musa. Selalu mak akan kirim ikan bilis goreng bercili dengan kacang tanah....bila ada jer barang mak kirim...pak cik akan panggil dari bawah...Milah ooo Milah...seronoknya bila pak cik panggil...dalam fikiran adalah makanan yang sedap sikit dari makanan asrama hari ni....

Banyak kenangan di sekolah ni...Pengetuanya Ust Haji Mohd Yusof...garang betul...Guru Maths (F3) Cikgu Mat Shah...terima kasih cikgu (duduk di Gedung Lalang, Serembn), Ust Zubaidah Sheikh Ahmad, Mrs Ang (selalu tumpang teacher bila nak ke Seremban)...Guru Sains saya sangat tegas Cikgu Normah (ingat lagi celak di mata cikgu tu)....cik gu Siti Hawa (kami dok kira perkataan "a" cikgu..)...manis sungguh masa tu...

Kenangan paling manis disini.....masyaAllah hanya Allah saja yang tahu....jeng..jeng...jeng ....(malu nak ceritalah) selain itu ...dapat kutu kepala dari kawan-kawan..nak tau siapa?....alamak, dia tu kaki gaduh lah...

Abang angkat saya Abdul Razak...dan adik angkat juga Abdul Razak...yang ingat dia ni orang Dusun Nyiur Seremban..entahlah...habis kat situ jer. Kawan-kawan perempuan.... mana dia orang ni..Zunairah, Zurainah, Khatijah Abu Bakar, Zubaidah Abu Bakar, Norazlina Sidek....ah ramai lagi. Masih berhubung lagi dengan Safiah Abdul Rahman...dan Hafizah ( senior ...lupa panggilannya saya hentam Along...rupanya dia Angah).

Periksa SRP...cemerlang. Seterusnya SPM...cemerlang lagi. Mesti rajin belajar...kita orang susah ( mesti masuk U ). Alhamdulillah...masa belajar disini..saya dapat biasiswa Rm48 sepenggal...banyak masa tu..Kena tambah rajinlah sebab dapat bantuan kerajaan..masa Tingkatan 5 dapat Rm120 sepenggal...banyaknya (masa tu).

Kolej Islam Kelang

Selepas kecemerlangan terbukti dalam SPM, saya ditawarkan tempat untuk belajar bersama kawan-kawan lain yang pandai. Kolej Islam Kelang adalah antara sekolah berasrama penuh bantuan kerajaan yang terbaik pada masa itu. Sesiapa yang belajar dari sekolah beraliran agama dan lulus cemerlang dalam SRP dan SPM akan ditawarkan tempat untuk belajar di situ. Bagi saya bila saya sudah belajar di KIK maka saya sudah menempah tempat untuk ke universiti. Saya sangat yakin tentang itu.

Semasa di KIK, saya belajar bersungguh-sungguh untuk lulus cemerlang dalam STPM. Sepanjang saya belajar di sana saya mendapat bantuan sepenuhnya dari kerajaan. Asrama saya di Kelang juga berhampiran dengan rumah kakak-kakak saya di Kuala Lumpur. Keadaan menjadi semakin mudah apabila mereka selalu melawat saya diasrama. Saya hanya menumpukan perhatian pada pelajaran saya saja. Alhamdulillah...kesemua lima matapelajaran yang saya ambil telah lulus dengan cemerlang.

Sukacita saya memberitahu bahawa usaha saya memang berbaloi. Ketika semua orang sudah tidur, saya masih lagi belajar. Sebelum semua kawan-kawan bangun dari tidur, saya sudah pun siap sedia untuk ke sekolah. Saya memang rajin belajar sebab saya nak masuk universiti. Pada masa itu tumpuan saya hanyalah pada Universiti Islam Antarabangsa Malaysia.

Allah yang Maha Mengetahui. Dia telah menentukan segala-galanya. Berkat usaha dan doa saya. Ibubapa saya juga senantiasa mendoakan kejayaan saya. Saya ditawarkan belajar di UIAM dalam jurusan Ekonomi untuk sessi 1986/90. Alhamdulillah....

Dunia