- 1 kg tepung wheatmeal(boleh juga guna tepung gandum)
- 1/2 cawan minyak jagung
- air suam secukupnya
- 2 sedu teh garam
- 4 cawan minyak masak untuk menggoreng
Cara membuat :
- Mula-mula campurkan tepung, minyak jagung dan garam, gaul sampai rata. Tuang air suam sedikit demi sedikit sambil menguli tepung tersebut. Setelah adunan tersebut sebati dan lembut (seperti adunan roti canai), buatkan bulat-bulat sebesar bola pingpong.
- Kemudian digelek dengan pengelek seperti membuat capati. Pastikan bentuknya bulat dan nipis. Selesai menggelek adunan tadi digoreng bersama minyak panas. Sambil menggoreng tekan adunan tersebut perlahan-lahan dengan sudip dan adunan akan menggelembung. Balikkan puree dan biarkan sekejap sehingga kelihatan kekuningan. Selesai menggoreng, sedia untuk dihidangkan bersama kari ayam atau daging atau kentang masala. Anak-anak saya suka makan bersama susu pekat manis.
KENTANG MASALA
Bahan-bahan :
- 1 kg ubi kentang
- Daun kari
- 2 sudu teh biji sawi
- 2 sudu teh jintan putih
- 1 sudu teh halba
- 3 sudu besar serbuk kari
- 3 sudu besar minyak masak (untuk menumis)
- 8 ulas bawang merah
- 3 ulas bawang putih
- 3 biji tomato yang sederhana besar
- sedikit garam
Cara membuat :
Ubi kentang dipotong dadu sebesar 1 1/2 inci dan direbus sehingga masak. Jangan dibiarkan sampai terlalu lembut. Setelah masak, kentang tersebut ditoskan airnya. Bawang merah dan bawang putih dihiris. Tomato juga dipotong nipis.
Panaskan kuali bersama minyak masak. Tumiskan bawang merah dan bawang putih sampai naik baunya. Masukkan daun kari, jintan putih, halba dan biji sawi dan goreng sebentar. Kemudian masukkan rempah kari yang dibancuh bersama sedikit air. Tumis rempah sampai masak. Seterusnya masaukkan tomato yang sudah di hiris. Setelah tomato tadi layu, masukkan pula kentang. Kacau sehingga rata rempah tadi dengan kentang. Jangan hancurkan kentang tersebut. Sedia untuk dimakan.
0 comments:
Post a Comment