Apabila kami berada jauh dari keluarga, saya sudah pandai buat lemang. Kalau lemang di kampung, dibakar dengan bara api. Lemang yang saya buat di Dubai saya bakar dalam oven. Alhamdulillah...rasanya tetap serupa. Saya sertakan resepi lemang untuk perantau seperti kami...maklumlah kalau Hari Raya tak ada Lemang dan rendang tu...tak lengkap rasanya.
Resepi Lemang :
- 1 kg beras pulut
- 2 liter santan pekat
- sedikit garam
- daun pisang
- aluminium foil
Cara membuat :
Bubuh sedikit garam ke dalam santan supaya naik lemaknya. Kemudian tanak pulut dengan 1.5 liter santan. Kacau pulut yang ditanak itu supaya lemaknya akan sama rata. Tanak pulut hingga setengah masak sahaja.
Sediakan daun pisang sepanjang 12 inci setiap sehelai. Kalau daun pisang kecil...sediakan dua helai daun untuk setiap batang lemang. Sendukkan (150g) pulut yang telah siap tadi dan letakkan di atas daun pisang secara melintang (iaitu ikut panjang daun). Gulungkan daun pisang sambil kita menekan-nekan pulut tersebut supaya menjadi bulat seperti lemang dalam buluh. Setalh siap digulung lipat hujung daun sebelan kiri dan pada hujung daun sebelah kanan....tambahkan 2 sudu santan. Kemudian lipatkan bahagian tersebut. Kemudian balutkan dengan aluminium foil mengikut saiz lemang tersebut. Ulang proses yang serupa sehingga pulut itu habis. Bakar didalam oven selama 30 minit (lebih kurang) pada suhu 180*C.
Lemang sedia untuk dimakan.
P/S : Untuk pengetahuan kawan-kawan, kami makan lemang cicah susu pekat manis F&N. Yummy...yummy...yummy
0 comments:
Post a Comment