Assalamualaikum ......
'Summer vacation'....sudah, Ramadhan ......sudah dan Syawal pun sudah, hari ni baru terpanggil nak update blog ini. Alhamdulillah.....akan ku teruskan.
Bahan-bahan :
1 kg udang sederhana besar
3 sudu tepung
20 ulas bawang merah (kecil)
15 ulag bawang putih
3 inci halia
10 batang cili hijau
2 tangkai daun kari
3 sudu kicap pekat
4 sudu minyak untuk menumis
Cara membuat :
- Udang dibuang kepala sahaja dan dilumur dengan tepung jagung dan goreng sebentar dengan sedikit
minyak (bukan deep fry ya) dan sejukkan
- cincang bawang merah, bawang putih, cili hijau dan halia sehingga halus
- panaskan minyak di atas api yang sederhana dan tumis semua bahan cincang dengan daun kari.
Biarkan sehingga garing( atau warna hampir kecoklatan)
- Selepas itu masukkan udang dan kicap pekat, kacau sehingga rata. Boleh tambah garam jika suka...
- sedia untuk dimakan.
1 comments:
udang shindagha kah ini kmilah????sungguh menawan....mana resepi?
Post a Comment