Bahan-bahan untuk inti:
- 1 tin besar sardin ( saya suka cap Ayam)
- 5 biji bawang besar (sederhana besar)
- 10 ulas bawang merah (hiris nipis)
- 3 ulas bawang putih (cincang)
- 1 cawan cili kering yang telah dikisar (boleh tambah kalau suka pedas)
- 3 keping asam keping
- garam secukupnya
- 1 senduk minyak untuk menumis
cara membuat :
Panaskan minyak dalam kuali. tumiskan bawang merah dan bawang putih sehingga naik baunya. Kemudian masukkan setengah dari bawang besar yang telah dihiris tadi. Tumis hingga bawang layu. Kemudian masukkan cili kisar dan tumis sampai masak. Bila dah naik minyak masukkan baki bawang hiris tadi dan kacau. Bila dah sebati masukkan ikan sardin bersama dengan sosnya sekali. Kacau sambil kita hancurkan ikan sardin tersebut dalam kuali. Kita juga boleh hancurkan ikan sardin dahulu sebelum dimasukkan kedalam kuali. Masukkan asam keping dan masak hingga kering. Biarkan sejuk sebelum digunakan.
Saya juga gunakan inti sardin untuk membuat Roti Goreng. Sedap untuk dibuat minum petang.
0 comments:
Post a Comment