Selera ni macam-macam lah. Dulu-dulu tak teringin pun nak makan kuih ni. Bila dah sampai sini baru ada rasa nakan makan Kuih Cucur Badak. Saya memang tak pernah buat kuih ni. Akhirnya, cuba lah sendiri. Kalau inti ni jadi maka kuihnya pasti sedap. Alhamdulillah.....dan sangat sedap.
Bahan-bahan untuk inti :
- 1 biji kelapa parut (ambil putih sahaja)
- 4 batang serai (dihiris)
- 1 inci kunyit hidup (lebih kurang sebesar ibu jari kaki)
- 10 ulas bawang putih
- 3 ulas bawang putih
- 1 cawan udang geragau ( tak ada udang kering)
- 3 sudu besar minyak utk menumis
- 4 biji cili merah dan 5 biji cili padi ( try je...)
Bahan-bahan untuk kulit:
- 1kg ubi keledek (buang kulit dahulu)
- 1 cawan tepung
- minyak masak untuk menggoreng
Bawang merah dan bawang putih dikisar dahulu. Panaskan minyak dalam kuali dan tumiskan bawang sehingga naik baunya. Sementara itu kisar serai, kunyit hidup, cili dan udang geragau dengan secawan air. Bila bawang tadi sudah kekuningan, masukkan bahan kisar yang kedua tadi dan kacau sehingga sebati. Kemudian masukkan kelapa (kalau suka boleh kisar dahulu kelapa tersebut). Saya masukkan terus kelapa yang diparut tadi tanpa kisar terlebih dahulu. Masak pada api yang sederhana sehingga airnya kering. Biarkan sebentar sehingga sejuk.
Sambil memasak inti kita boleh lah merebus ubi keledek dan tambah sedikit garam. Apabila dah masak (lembut) boleh angkat dan lenyek sehingga hancur. Tambah tepung sedikit demi sedikit dan gaul sampai sebati. Apabila sudah menjadi doh(pastikan doh tidak terlalu lembut dan tidak juga keras), ambil doh tersebut sebesar bola pingpong dan leperkan dengan jadi jari dan tapak tangan(boleh sapukan minyak pada tapak tangan supaya doh tidak melekat). Masukkan satu sudu inti dan cantumkan semula. Ulang proses sehingga habis doh tadi. Apabila selesai proses mengisi inti, kuih tadi boleh digoreng dalam minyak yang banyak. Goreng sehingga warna kuih menjadi kekuningan. Sedia untuk dihidang.
0 comments:
Post a Comment