Bahan-bahannya :
-.3 cawan tepung pulut
- 3/4 cawan tepung beras
- 2 cawan air
- 5 helai daun pandan yang dikisar dan ambil airnya
- garam secukupnya
- kelapa parut yang diambil putih sahaja (tambah sedikit garam)
- gula kabung ( dipotong kiub sebesar 1cm)
- air yang mendidih (untuk merebus adunan)
Cara membuatnya:
Tepung beras pulut dan tepung beras tadi digaul rata. Letakkan sedikit garam dan tuangkan air daun pandan, kemudian gaul hingga rata. Selepas itu tambahkan air sedikit demi sedikit sehingga adunan itu boleh dikepul (dibuat bulat).
Ambil adunan sebesar ibu jari kemudian leperkan sedikit supaya boleh diletakkan gula kabung tadi. Kemudian dibulat-bulatkan dengan tapak tangan. Setelah itu,masukkan adunan kedalam air yang telah mendidih tadi. Apabila adunan dimasukkan kedalam periuk, adunan itu akan tenggelam dan setelah adunan tadi masak ia akan timbul ke permukaan air. Boleh diangkat sekarang dan digaul bersama kelapa parut. Ulang proses yang sama hingga selesai.
0 comments:
Post a Comment