Bahan-bahan :
1 cawan tepung gandum (enriched-bleached-presifted)
1 biji telur (asingkan telur kuning dan telur putih)
2 sudu besar gula kastor
1 sudu teh baking powder
1 1/2 cawan susu segar
1 sudu besar minyak masak
Intinya :
1 cawan kacang tanah yang telah dikisar
1/2 cawan gula pasir
1 cawan jagung berkrim
Cara membuatnya :
Mula-mula pukul telur kuning dengan gula sehingga sebati. Masukkan tepung, garam, baking powder dan kacau sehingga rata. Masukkan minyak dan kacau lagi sehingga sebati. Tuangkan susu segar sedikit demi sedikit dan kacau sehingga rata. Tuang susu sehingga habis dan pastikan adunan tidak berketul. Di dalam bekas yang lain pukul telur putih sehingga kembang. Tuangkan kedalam adunan yang pertama dan kacau sehingga rata.
Panaskan kuali 'non-stick' pada api sederhana. Apabila sudah cukup panas, sapukan sedikit minyak di atas kuali dan ambil sesenduk kecil adunan dan tuangkan di atas kuali. Leperkan supaya menjadi bulatan. Biarkan sebentar sehingga aduan(lempeng) tadi separuh masak. Mula-mula taburkan sedikit gula pasir(mengikut cita rasa dan saiz lempeng) dan serbuk kacang tanah. Biarkan sebentar....letakkan sesudu kecil jagung berkrim. Lipat dua adunan tadi dan angkat. Sedia untuk dihidang kepada ahli keluarga.
1 comments:
Post a Comment