Saya telah cuba beberapa kali resepi Cinnamon Rolls dan hari ni saya telah pun mencubanya lagi. Alhamdulillah.......success!!!!
Bahan-bahan :
Bahan A
- 1 peket yis kering (mauripan)
- 1 cawan susu suam (susu pekat + air suam)
- 1/2 cawan gula halus (gula kastor pun boleh juga)
- 1/3 cawan marjerin
- 2 biji telor
- 4 cawan tepung gandum
Cara membuat :
Campurkan yis dengan susu suam dan biarkan sebentar sehingga kembang (berbuih). Campurkan gula, tepung gandum, telor dan marjerin. Gaul sehingga rata. Masukkan susu suam yang sudah dicampur yis tadi sedikit demi sedikit . Uli sehingga adunan menjadi lembut dan gebu ( saya uli menggunakan tangan maka mengambil masa yang lama sedikit iaitu lebih kurang 30 minit). Selesai menguli, biarkan aduan didalam bekas dan tutup dengan kain bersih. Biarkan adunan mengembang sehingga dua kali saiz asal (disebabkan saya menguli dengan tangan maka adunan saya lambat mengembang iaitu lebih 1 jam).
Bahan B
- 1 cawan 'brown sugar'
- 2 1/2 sudu 'cinnamon powder'
- 1/3 cawan marjerin (lembutkan)
Campurkan 'brown sugar' dan ' cinnamon powder' dan gaul sehingga rata.
Doh yang telah dicanai dan disapu marjerin.
Bila adunan dah cukup kembang, tumbuk-tumbuk sedikit untuk membuang anginnya. Bahagikan adunan kepada dua bahagian. Canai adunan dengan kayu pencanai sehingga tebalnya 1.5cm dan besarnya terpulanglah ( saya canai adunan supaya kelihatan seperti segiempat supaya senang kita menggulungnya. Selepas siap mencanai, sapukan bahagian atasnya dengan marjerin. Kemudian taburkan serbuk 'cinnamon yang sudah dicampurkan dengan 'brown sugar'. Taburkan sehingga rata. Ulang proses yang sama untuk bahagian yang kedua tadi. Dalam masa yang sama, panaskan oven pada suhu 190*C
Apabila proses tersebut selesai, adunan tersebut hendaklah digulung sama besar. Kemudian dipotong setebal 2 cm setiap sekeping. Susun di atas loyang yang sudah disapu minyak. Biarkan sebentar sebelum dimasukkan kedalam oven ( dalam 15 minit, kalau nak masukkan terus kedalam oven pun boleh juga). Bakar selama 10 minit atau sehingga adunan bertukar kuning keemasan.
Apabila sudah masak, keluarkan dari oven dan biarkan sebentar sehingga roti menjadi sejuk. Kemudian barulah disapukan ' vanilla krim pada bahagian atas roti tersebut.
Krim Vanilla
- 8 sudu marjerin
- 1 cawan gula halus
- 1/4 cawan 'cream cheese'
- 1/2 sudu kecil vanilla
- 1/8 sudu kecil garam
Campurkan semua bahan dan pukul dengan mesin sehingga menjadi krim yang lembut dan gebu. Kemudian sapukan diatas roti yang telah disejukkan tadi. Sedia untuk dimakan dengan kopi panas bersama keluarga.
0 comments:
Post a Comment