Alhamdulillah....hilang rasa rindu pada Potato Bread yang selalu kami beli di Carrefour Subang Jaya. Selalunya bila kami ke Carrefour Subang Jaya...kami tak lupa membeli sekurang-kurangnya 4 peket roti ini. Kalau roti ini baru dikeluarkan dari oven maka kami akan beli lebih lagi. Sedap untuk dimakan bila bersama keluarga.
Akhirnya kami jumpa resepi Potato Bread di Apron of Life by Naz Rinn Chan. Saya tak ikut sepenuhnya resepi beliau. Saya hanya perlukan bahan-bahan yang digunakan oleh Naz Rinn Chan. Resepi disini adalah diubahsuai mengikut apa yang saya ada.
Bahan-bahan :
300g tepung gandum
2 1/2 sudu kecil yis segera
1/2 cawan air suam
1/2 air sejuk ( peti ais)
1 cawan gula kastor
3/4 cawan kentang yang telah dilenyek
2 sudu besar susu tepung
1 sudu marjerin
1 biji telur
Cara - cara membuat :
Campurkan yis dengan air suam dan tambah sedikit gula. Biarkan sebentar sehingga berbuih. Kemudian gaulkan tepung gandum, gula, kentang dan susu tepung sehingga rata. Masukkan yis yang telah kembang tadi dan gaulkan sehingga rata. Tuangkan air sejuk sedikit demi sedikit dan uli sehingga adunan tersebut lembut dan licin.( Bila adunan saya terlalu lembut, saya tambah saja tepung sedikit atau terlalu keras saya tambah jer air sejuk). Apabila adunan tadi sudah sebati, masukkan marjerin dan uli sekali lagi sehingga rata. Saya menguli adunan tersebut selama 30 minit. (Mengikut Naz Rinn Chan...dia menggunakan mesin membuat roti)
Saya biarkan adunan sehingga naik sehingga dua kali ganda dari saiz asal. Saya tumbuk-tumbuk untuk membuang anginnya dan saya bulat-bulatkan sebesar bola pingpong. Kemudian susun diatas dulang yang sudah disapukan marjerin. Jangan susun terlalu rapat, berikan sedikit ruang untuk roti mengembang. Biarkan sebentar supaya roti membesar sedikit.
Sementara menunggu doh tadi kembang saya sediakan "Custard Cream".
Bahan-bahan :
1 cawan gula halus
1/2 sudu besar tepung gandum
1 sudu besar tepung kastad
2 biji telur kuning
1 biji telur
1 cawan susu segar
Campurkan semua bahan dan pukul supaya sebati. Tapis dan masak diatas api yang sederhana. Kacau supaya tidak berketul. Biarkan sehingga mendidih dan pekat. Biarkan sehingga sejuk.
Apabila adunan tadi telah kembang bolehlah diletakkan Custard Cream tadi diatasnya. Saya buat sepertimana yang selalu dibuat di Carrefour. Boleh buat cara tersendiri.
Kemudian bakar didalam oven pada suhu 180*C selama 20 minit. Apabila roti sudah berwarna keperangan, bolehlah diangkat. Semasa panas terus sapukan marjerin pada bahagian atasnya. Roti Kentang sedia untuk dimakan.
3 comments:
Assalamualaikum kak milah..
Dah lama saya nak try buat potato bread ni sebab fevret hubby dan anak2. DAh jumpa kat sini..bolehlah saya try.
Terima kasih k milah.
Assalamualaikum kak jamilah..
Lina pun nak minta izin kak jamilah, nak ambil resepi ni juga...
Terima Kasih.
Alhamdulillah...dapat juga Kak Milah membantu kawan2. Silalah kawan2 cuba, insyaAllah Potato Bread dijamin sedap.
Post a Comment