Bahan2-bahan roti :
500 g tepung gandum ( pre-sifted and bleached)
2 sudu besar marjerin ( boleh juga guna shortening)
1/2 sudu kecil dough softner
1 sudu besar yis kering
1 1/2 cawan susu suam ( saya guna susu pekat)
1 sudu besar gula halus
2 biji telur ( saiz medium)
secubit garam
Sapuan atas roti :
1 biji telur kuning
1 sudu kecil susu segar
1/2 cawan bijan
Tepung gandum dicampur dengan marjerin dan dough softener. Gaul sampai rata. Pada masa yang sama masukkan yis kedalam susu suam dan kacau. Biar sebentar sehingga yis itu mengembang (berbuih). Apabila tepung tadi sudah digaul rata, masukkan telur dan gaul sekali lagi sehingga rata juga supaya warna dari kuning telur tadi sekata pada tepung. Jika yis sudah kembang, masukkan sedikit demi sedikit kedalam tepung dan uli sehingga tepung menjadi lembut dan gebu.
Apabila dah siap doh tadi (lembut, licin dan tidak melekit) bolehlah dibiarkan selama satu jam supaya doh tadi mengembang sehingga 2 kali ganda. Tutup doh tadi dengan tuala dan tutup dengan pinggan pada permukaan besen. Tujuan nya supaya yis tadi dapat bertindak pada suhu yang sekata.
Inti kacang merah :
500g kacang merah
2 cawan gula
1 cawan brown sugar
1/2 cawan minyak masak
Kacang merah direndam semalaman. Kemudian direbus sehingga masak. Apabila telah sejuk boleh lah dikisar bersama minyak tadi. Kisar sehingga halus. Masak semula didalam periuk dan tambahkan gula (mengikut kesukaan). Saya suka inti kacang merah yang manis kerana inti akan tahan lama. Saya akan tambah secubit garam dalam inti semasa kita memasaknya supaya manis inti tu akan naik. Masak sehingga inti likat dan jangan terlalu kering sehingga inti kacang pecah dan berderai. Kiranya nampak inti itu seperti berderai...harus ditambah sedikit minyak masak lagi. Hasil nya inti tadi akan nampak berkilat.
Bila doh roti kita sudah kembang dua kali ganda dari saiz asal boleh lah kita mulakan untuk mengisi inti. Tumbukkan doh tadi untuk membuang angin dan timbang 30g setiap seketul. Leperkan setiap doh yang sudah ditimbang tadi dengan tangan dan letak lah inti mengikut kesukaan kita. Oleh kerana saya suka inti kacang merah maka saya akan letak banyak inti.
Cantumkan doh tadi seperti kita membuat kuih pau dan leperkan sedikit adunan roti itu. Saya kelar dibahagian atas adunan tadi supaya inti kacang merah kelihatan. Kemudian saya sapukan bahagian atasnya dengan telor kuning(telor kuning yang dicampur dengan sesudu susu segar) dan taburkan sedikit bijan. Ulang proses sehingga selesai semua doh tadi.
Bakar dalam oven pada suhu 180*C selama 15-20minit.
0 comments:
Post a Comment