Alamak !!! Cakoi in Dubai lah!!!!!!!
Bahan-bahan :
500g tepung gandum
1 1/2 sudu besar gula
1 sudu kecil garam
3 sudu besar minyak masak
1 cawan air panas (mendidih)
1 cawan air suam
10 ulas bawang putih
1/2 sudu kecil Amonia
1 susu besar yis kering
Cara-cara membuat :
- Mula-mula cincang bawang dan masukkan kedalam air panas. Biarkan sampai sejuk.
- Kemudian masukkan 1/2 sudu gula kedalam air suam dan tambahkan yis. Kacau supaya rata dan biarkan sehingga yis berbuih (mengembang)
- Pada masa yang sama gaulkan tepung bersama baki gula, garam, minyak masak dan amonia sehingga rata. Tuangkan sedikit demi sedikit air yang bercampur bawang putih tadi tetapi hendaklah ditapis terlebih dahulu. Gaul sehingga rata. Seterusnya masukkan air yang bercampur dengan yis dan uli sehingga lembut. Adunan ini mestilah betul lembut supaya kita mendapat Cakoi yang bersarang selepas digoreng.
- Biarkan adunan mengembang sehingga 2 kali ganda. Tumbuk-tumbuk adunan dengan tangan untuk membuang angin. Pada masa yang sama siapkan tepung gandum untuk di tabur diatas meja supaya adunan tidak melekat.
- Bahagikan adunan kepada 3 bahagian. Ambil 1 bahagian dan digiling dengan penggiling supaya kita dapat adunan yang nipis (1cm), cuba gelek supaya adunan menjadi segiempat tepat(memanjang). Tujuannya supaya mudah kita memotong untuk menjadikan saiz cakoi. Kita juga boleh membentuk adunan dengan menggunakan pisau.
- Potong adunan secara menegak selebar 1 inci. Panjangnya mengikut kesukaan kita. Goreng dalam minyak yang banyak dan panas. Sesuai dibuat minum petang sambil cicah Cakoi dengan kaya.
0 comments:
Post a Comment