Lauk kegemaran saya ni.....kalau ada lauk ni mesti terlupa nak berhenti makan.
Apabila membeli jering saya selalu memilih, saya pilih jering yang boleh dibuat ulam(jering muda) dan juga jering akan saya buat sambal (jering tua). Jering tua ni kalau nak dibuat ulam, tak terkunyah oleh gigi kerana keras.
Bahan-bahan :
500g jering tua
15biji cili merah
15 biji cili api
7 ulas bawang kecil
3 ulas bawang putih
2 biji tomato masak (saiz sederhana)
2 biji bawang besar
100g ikan bilis.
Cara-cara membuat :
Hiris jering (sebiji jering dihiris 4) secara melintang dan goreng. Begitu juga dengan ikan bilis, goreng sehingga ranggup dan sejukkan.
Kisar cili merah, cili api, bawang putih, bawang merah, 1 biji bawang besar dan tomato. Sementara itu panaskan minyak didalam kuali (saya campurkan dengan minyak yang digunakan untuk menggoreng ikan bilis dan jering tadi), apabila cukup panas tuangkan bahan2 yang sudah dikisar tadi dan tumis sehingga masak. Apabila sambal sudah garing masukkan jering dahulu dan akhir sekali masukkan ikan bilis. Tutup api dan hidangkan.
0 comments:
Post a Comment