- 1 biji kelapa muda (parut)
(disini tak ada kelapa muda...saya guna lah kelapa tua...ok juga
- 1/2 cawan gula merah
- 1/2 cawan gula pasir
- sehelai daun pandan
- 2 cawan air
Cara membuatnya :
Campurkan kelapa parut dan gula (saya tambah garam sedikit). Letak daun pandan sekali. Tambahkan air dan masak sehingga airnya kering.
Bahan-bahan untuk kulit kuih ketayap :
- 2 cawan tepung gandum
- 1/2 cawan santan
- 2 cawan air
- 1 cawan air pandan
- sedikit garam
- sebiji telur
Cara membuatnya:
Tepung dan telur digaulkan sekali. Masukkan santan, gaul hingga sebati. Kemudian masukkan air pandan dan kacau lagi hingga rata. Pastikan adunan tidak berketul. Tambahkan air sedikit demi sedikit sehingga adunan tidak terlalu pekat dan jangan pula terlalu cair. Sebagai panduan, bila adunan dikacau, tepung yang melekat pada senduk itu nipis sahaja.
Setelah selesai. panaskan kuali. Masukkan satu senduk kedalam kuali dan golekkan kuali supaya adunan tadi menjadi bulat dan nipis. Bila telah masak, angkat dan letakkan inti tadi secara melintang. Gulung dan lipatkan sedikit pada hujung bahagian kiri dan kanan. Seterusnya gulung sampai siap.
Sedia untuk dihidang...
0 comments:
Post a Comment