Bahan-bahannya :
- 400 g tepung pulut
- 1/2 cawan beras pulut hitam (saya blend jer sebab disini tak ada tepung pulut
hitam)
- 1/2 cawan santan
- air secukupnya
- daun pisang (dilayur atas api dan potong mengikut saiz yang kita suka)
Cara membuatnya:
Tepung beras pulut hitam dicampurkan dengan tepung pulut dan digaul hingga rata. Tuangkan santan dan air. Uli sehingga adunan boleh dikepal. Kepalkan adunan dan ditekan dengan jari supaya rata. Letakkan inti dan cantumkan semula adunan tersebut sehingga menjadi bulat.
Pada masa yang sama, panaskan air dalam periuk sampai mendidih. masukkan adunan yang telah siap berinti tadi. Bila adunan itu timbul terus angkat dan masukkan dalam kuahnya sebelum dibungkus dengan daun pisang. Tak perlu dikukus lagi.
bahan-bahan untuk kuah:
- 1 tin cawan santan pekat
- 1 cawan air
- 2 sudu makan tepung gandum
- garam secukupnya
Campurkan semua bahan dan kacau diatas api sehingga pekat. Apabila siap, biarkan sejuk. Masukkan terus kuih koci yang diangkat dari periuk tadi ke dalam santan dan ulang proses tersebut sehingga adunan kuih koci tadi habis di rebus. Siapkan daun pisang berukuran 4 in x 4 in. Daun pisang harus di gunting bulat supaya mudah untuk kita melipat kuih itu nanti. Kemudian ambil seketul kuih koci dan bungkus. Ulang proses sehingga kuih koci tadi habis. Kuih Koci sedia untuk dimakan dan tak perlu di kukus lagi.
- 2 sudu makan tepung gandum
- garam secukupnya
Campurkan semua bahan dan kacau diatas api sehingga pekat. Apabila siap, biarkan sejuk. Masukkan terus kuih koci yang diangkat dari periuk tadi ke dalam santan dan ulang proses tersebut sehingga adunan kuih koci tadi habis di rebus. Siapkan daun pisang berukuran 4 in x 4 in. Daun pisang harus di gunting bulat supaya mudah untuk kita melipat kuih itu nanti. Kemudian ambil seketul kuih koci dan bungkus. Ulang proses sehingga kuih koci tadi habis. Kuih Koci sedia untuk dimakan dan tak perlu di kukus lagi.
0 comments:
Post a Comment