- 2 kg daging ayam ( daging lembu pun boleh)
- 200 g kacang tanah (goreng tanpa minyak)
- 5 batang halia (ambil bahagian yang putih)
- 3/4 cawan gula
- serbuk kunyit secukupnya
- 50 batang lidi untuk mencucuk satay
- garam secukupnya
- 1 cawan minyak masak
Cara membuatnya :
- daging ayam dipotong lebih kurang 1 inci
- kacang tanah dan serai (hiris) dikisar bersama
air
- Setelah daging ayam dicuci bersih, digaulkan bersama kunyit , gula dan garam. Perap sebentar.
- Tuangkan kacang tanah dan serai yang telah dikisar. Gaul sehingga rata.
- Kalau perlu boleh rasa bahan tersebut samada sudah cukup rasa garam dan gula.
- Biarkan campuran tersebut semalaman didalam peti sejuk.
- Akhir sekali baru dicucuk dan dibakar diatas bara api.
- Sembail membakar satay boleh disapukan sedikit minyak masak pada daging ayam.
- Setelah masak, satay sedia dimakan bersama kuah kacang, nasi impit dan timun.
0 comments:
Post a Comment