Bahan-bahan :
- 2 cawan tepung gandum
- 1 cawan tepung ubi
- 3/4 cawan tepung beras
- 1 1/2 cawan gula ( kalau suka manis boleh tambah)
- 1 sudu teh garam
- 1.75 liter santan (santan pekat pun boleh juga)
- perwarna merah secukupnya
Cara membuat :
- campurkan tepung gandum, tepung beras dan tepung ubi dan gaul hingga rata
- masukkan gula dan garam
- tuangkan santan sedikit demi sedikit dan kacau hingga sebati
- pastikan adunan tidak berketul (jika berketul boleh ditapis)
- adunan tersebut tidak terlalu cair (kuih lapis akan lembik) atau jika pekat pula
(kuih lapis akan keras) maka sebagai panduan kacau adunan tersebut dengan senduk
dan perhatikan adunan yang melekat pada senduk itu sangat nipis.
- bahagikan adunan kepada 2 bahagian yang sama banyak
- satu bahagian ditambah pewarna merah dan satu bahagian lagi berwarna putih
Setelah selesai membancuh adunan, panaskan loyang di dalam pengukus. Bila loyang sudah panas masukkan satu senduk adunan yang berwarna putih (kalau loyang besar mungkin perlukan adunan yang banyak sedikit). Tutup pengukus dan biarkan selama lima minit. Apabila lapisan pertama sudah masak, masukkan pula adunan yang berwarna merah dengan kadar yang sama banyak dengan adunan putih tadi. Kemudian biarkan selama 5 minit (sampai masak) dan seterusnya ulang proses yang sama sehingga habis.
Apabila selesai kuih lapis harus dibiarkan sejuk baru sedia untuk dipotong.
0 comments:
Post a Comment